Ulike gardinoppheng kan ha ulike funksjoner. Enten vil du at gardinen din bare skal innrede rommet, eller så vil du kombinere med funksjon ved å for eksempel kunne skjerme nysgjerrige blikk eller morgensol. Kanskje du vil bruke din gardin som romdeler når det er behov. Uansett hvilken funksjon du vil at ditt gardinoppheng skal oppfylle så håper vi å kunne gi deg noen tips og råd langs vegen!

Vi har delt inn ulike gardinoppheng i tre nivåer: enkle, litt vanskeligere og middels vanskelige gardinoppheng. Alt for at du enkelt skal kunne finne det gardinopphenget som passer deg!

Gardinoppheng

Enkle gardiner

Gardin med dekorklemme

Et oppheng der gardinen klemmes fast og siden enkelt henges på gardinstangen.

dekorklamma

Gardin med dekorkemme er et enkelt tekstil med faldede kanter som du klemmer fast i dekorklemmen som du siden henger på gardinstangen.
En enkel måte å skape en vakker gardin!

Å tenke på
Til en gardinbredde på cirka 130 cm er det passe med 6 klemmer.

Dette trenger du
Gardinstang
Dekorklemme Anna

LINK til
Fald en gardin

Gardin med løpegang

Et enkelt gardinoppheng som fungerer både til helg gardinlengde og gardinkappe.

Gardin med løpegang har en kanal som du trer gardinstangen gjennom.
Effekten av et gardinoppheng er at gardinen henger rett, men du kan også skape rynker ved å dra tekstilen sammen. På ferdigsydde gardiner finnes det i blant to parallelle løpeganger. Velger du den nederste får du et såkalt rynkehode – en tekstilkant overfor gardinstangen – på gardinen din.

Å tenke på
Når du skal velge en gardinstang til en gardin med løpegang avgjør målet på løpegangen hvilken gardinstang som fungerer.

Kanalbånd tips!
Kanalbåndet skaper en løpegang for gardinstangen uten å ta fra gardinens lengde. Det er perfekt hvis du har lite stoff siden den sys på bak på gardinen for at gardinstangen skal løpe usynlig. Kanalbåndet er også fint til tynne stoffer, for å skjule stangen samtidig som båndet beskytter gardinen fra å gå i stykker når du trer stangen inn.

Dette trenger du
Gardinstang

Varianter
Gardinlengde uten rynkehode
Gardinlengde med rynkehode
Gardinkappe uten rynkehode
Gardinlengde med rynkehode

Link til
Slik syr du en gardin med løpegang og slik falder du en gardin

Gardin med knytebånd

Et enkelt gardinoppheng som gir et ledig inntrykk.

Gardin med knytebånd er et enkelt oppsett som gir et ledig og romantisk inntrykk. Du nyter helt enkelt knytebåndet på gardinen rundt gardinstangen. Gardiner med knytebånd kan du bruke til de fleste gardinstenger.

Å tenke på
Syr du gardinen din med knytebånd selv så pass på å tilstrekkelig med bånd slik at du enkelt kan knyte rundt gardinstangen.

Ulike knuter tips!
Du velger om du vil gjøre rosetter eller knyte enkle knuter. Men knytebånd har du muligheten til å selv regulere litt av lengden på gardinen ved å knyte hardere eller løsere knuter rundt gardinstangen. Et tips er å la gardinstangen ligge på gulvet mens du knyter på gardinen, slik at det blir enklere å få samme størrelse på løkkene.

Dette trenger du
Gardinstang

Link til
Slik syr du en gardin med knytbånd og slik falder du en gardin

Kafégardin

Et enkelt gardinoppsett som gir deg privatliv ved vindusbordet.

Kafégardinen har en løpegang som du trer gardinstangen gjennom, akkurat som en gardin med løpegang. Det unike med kafégardinen er at du monterer gardinstangen rett under midten av vinduet for å stenge ute nysgjerrige blikk fra forbipasserende. Med rett stoffvalg skaper du enkelt et romantisk, landlig miljø.

Dette trenger du
Caféstång

Varianter
Kafégardin uten rynkhode
Kafégardin med rynkhode

Link til
Slik syr du en gardin med løpegang og slik falder du en gardin

Gardin med klemme

Et oppsett der gardinen klemmes fast og som fungerer med både stang og skinne.

Gardin med klemme er et enkelt stoff med foldede kanter som du fester klemmene som sitter på ring eller glider i. Gardin med klemme passer altså både til gardinstang og gardinskinne. Uansett om du velger stang eller skinne blir resultatet et ledig inntrykk og det er veldig enkelt å bytte ut stoffet etter sesong.

Å tenke på
Har du en skinne er det enklest om du trer gliderne på skinnen. Siden klemmer du klemmene fast på gardinen og til slutt haker du klemmene i gliderne som allerede sitter i skinnen.

Har du en gardinstang er det enklest hvis du forbereder gardinen ved å hake klemmene på ringene og så klemmer gardinen på plass. Til slutt trer du ringene, men den fastklemte gardinen, på gardinstangen.

Dette trenger du
Gardinstang eller Gardinskinne
Ring med øye eller Glider med øye
Klemmer

Link til
Slik falder du en gardin

Gardin i nisje

Et enkelt gardinoppheng til lette gardiner som sitter i nisje.

Gardin i nisje har, akkurat som en gardin med løpegang en kanal som du trer stangen gjennom. Gardin i nisje er utmerket i de tilfellene hvor vinduet går fra vegg til vegg og derfor ikke har plass til endedekor eller mulighet til å feste holderne på veggen på vanlig måte. Akkurat som gardin med løpegang kan du velge å ha rynkehode eller ikke.

Å tenke på
Er gardinen din litt tyngre skal du velge gardinstang sammen med innvendige holdere. Til lettere gardiner holder det med en spennstang som du enkelt kan spenne opp uten skruer.

Dette trenger du
Gardinstang
Innvendige holdere
eller
Spennstang

Varianter
Gardinlengde uten rynkehode
Gardinlengde med rynkehode
Gardinkappe uten rynkehode
Gardinlengde med rynkehode

Link til
Slik syr du en gardin med løpegang og slik falder du en gardin

Gardin på omtakskrok

Et relativt enkelt og litt annerledes gardinoppheng det er mulighet til å sette sitt personlige preg på.

Gardin på omtakskrok gir deg muligheten til å skape et unikt gardinoppheng. Monter en omtakskrok overfor hvert vindushjørne. Siden kan du velge å vikle et tynnere stoff rundt omtakskrokene, eller bare la det hvile over de to krokene for en ledigere følelse.

Dette trenger du
Omtakskrok

Varianter
Gardin viklet rundt omtakskrok
Gardin som hviler oppå omtakskrok

LiNK til
Slik falder du en gardin

Panelgardin på gardinstang

Et enkelt gardinoppheng for en minimalistisk følelse.

Panelgardin på gardinstang er en enkel og relativt billig måte å innrede med stoff på, delvis for at panelgardinen er enkel å henge opp og bytte ut, men også på grunn av det brede spektere av panelgardiner. Tre panelhengerne i panelgardinens kanal og heng deretter panelhengerne på stangen. I panelgardinens nedre løpegang trer du i medfølgende underlist som gir gardinen tyngde og holder den på plass.

Dette trenger du
Gardinstang
Hengere til panelgardin

Varianter
Enkel gardinstang med en panelgardin
Dobbel gardinstang med panelgardin og gardin
Enkel gardinstang med flere panelgardiner

Link til
Slik syr du en gardin med løpegang og slik falder du en gardin

GARDIN MED HEMPER

Et enkelt gardinoppheng for gardinlengder.

Gardin med hemper er et enkelt oppsett som gir et luftig og ledig inntrykk. Du trer enkelt gardinstangen gjennom gardinens hemper. Gardiner med hemper kan du bruke til de fleste gardinstenger.

Å tenke på
Når du skal velge en gardinstang til en gardin med hemper avgjør målet på hempene hvilken gardinstang som fungerer. Syr du gardinen din med hemper selv pass derfor på å ha tilstrekkelige store hemper.
Se til å montere gardinstangen høyt nok opp slik at hempene kommer overfor vinduet. Kommer hempene for langt ned slipper du inn uønsket lys og kan ofte se rart ut.

Dette trenger du
Gardinstang

Link til
Slik syr du en gardin med hemper og slik falder du en gardin

GARDIN MED ENKLE FRANSKE FOLDER

Et enkelt gardinoppsett med faste, fremstående folder.

Gardiner med enkle franske folder har et spesielt Curvebånd påsydd på baksiden av gardinen. Du trer enkelt gardinstanger gjennom hempene på båndets bakside. Med dette båndet får gardinen fine folder på fremsiden på en veldig enkel måte.

Å tenke på
Når du skal velge en gardinstang til en gardin med enkle, franske folder, tenk på at Curve-båndet passer gardinstenger med 19 mm diameter og mindre. En gardinstang med større diameter blir dessverre for stor til hempene på Curve-båndets bakside.

Dette trenger du
Gardinstang
Curvebånd

Link til
Slik syr du på band og slik falder du en gardin

Gardin med malje og omtakskrok

Et relativt enkelt og litt annerledes gardinoppheng det er mulighet til å sette sitt personlige preg på.

Gardin med maljer og omtakskrok kan både være funksjonelt og vakkert. Monter en omtakskrok overfor hvert vindushjørne. Klem deretter fast en malje i hvert av de to øvre hjørnene på gardinen. Maljene hekter du siden på omtakskrokene. På dagtid kan du la gardinen henge ledig fra en omtakskrok og når du vil ha privatliv hekter du bare på den andre maljen på omtakskroken.

Olike stoffer tips!
Lek med stoffer og se hvor enkelt du skaper en romantisk og avslappende atmosføre med blomstermønster eller en mer industriell og rå følelse med en tykt, ensfarget stoff.

Dette trenger du
Omtakskrok
Maljer

Link til
Slik klemmer du på maljer og slik falder du en gardin

Litt vanskeligere gardiner

Gardin med maljer

Et ganske enkelt gardinoppheng som gir tydelige folder.

Gardin med maljer har fastklemte plastringer øverst på gardinen. Du trer enkelt gardinstangen gjennom maljene og gardinen får et pent fall. Gardin med maljer er perfekt i de vinduene du vil dra gardinen frem og tilbake ofte siden maljene glir smidig på gardinstangen.

Å tenke på
Syr gardinen din med maljer selv så må du huske å bruke et jevnt antall maljer for å få en pen avlslutning på sidene.

Tyngdebånd tips!
Legger du et tyngdebånd i gardinens nedre løpegang får du et stabil gardin som ikke flagrer i vinden like lett. Tyngdebåndet passer derfor til gardiner som står i trekk og lett blir flagrende, men også i andre rom der vinden står stille gir tyngdebåndet et penere fall på gardinen.

Dette trenger du
Gardinstang
Maljer

Link til
Slik klemmer du på maljer og slik falder du en gardin

Gardiner med rynker

Et relativt enkelt gardinoppheng som krever litt tålmodighet.

Gardiner med rynker har et foldebånd sydd på bak på gardinen. I dette båndet trer du i fingekroker. Denne type gardinoppheng gir rette rynker på fremsiden av gardinen. Du bestemmer selv ved hjelp av fingerkrokene hvor mange og hvor store rynker du vil ha.

Å tenke på
Har du tenkt til å bruke gardin med rynker til gardinstang bør du velge ring med øye og lave fingerkroker. Til gardinskinne bør du velge glider og høye fingerkroker.

Påstrykningsbart rynkebånd tips!
Bruk et påstrykningsbart rynkebånd som du presser på med strykejern. Du trenger altså ikke lenger en symaskin for å få en vakker rynkebåndgardin!

Fingerkrok tips!
2-fingerkrok gir en rynke og 4-fingerkrok gir tre rynker. Størrelsen på rynkene bestemmer du når du trer i fingerkroken. For større rynker hopper du over en eller flere hemper.

Dette trenger du
Gardinstang
Ring med øye
Lav 2- eller 4-fingerkrok valgfritt
Foldebånd
eller
Gardinskinne
Glider til skinne
Høy 2- eller 4-fingerkrok valgfritt
Foldebånd

Varianter
Gardinstang med 2-fingerkrok
Gardinstang med 4-fingerkrok
Gardinskinne med 2-fingerkrok
Gardinskinne med 4-fingerkrok

Link til
Slik trer du fingerkroker, slik syr du på bånd og slik falder du en gardin

Gardin med rynkebånd

Et relativt enkelt gardinoppheng som gir liv i gardinen med små, tette rynker.

Gardin med rynkebånd har et påsydd bånd som med din hjelp skaper små, tette rynker. Du former rynkene ved å dra i snorene. Bak på båndet trer du i rynkebåndskrokene som du siden hekter i øyet på ringene som igjen henger på gardinstangen, eller i glideren som allerede sitter i skinnen. Gardin med rynkebånd passer altså både til gardinstang og til gardinskinne.

Å tenke på
Du skal alltid sy på rynkebåndet i glatt tilstand. Båndet skal aldri være trukket sammen før du syr det på gardinen.

Når du drar i snorene for å skape rynker er det viktig at du holder i mot snoren på andre siden, eller på en annen måte forsikrer at snoren ikke dras ut av rynkebåndet. Jo mer du drar i snorene, desto tettere rynker får du og desto mer stoff trenger du.

Når du vasker gardinene din skal rynkene være glattet ut. Klipp derfor aldri av snorene på rynkebåndet, men vikle dem i stedet sammen og skjul dem bak gardinen.

Større rynker tips!
Velger du et bredere rynkebånd blir rynkene mer fremtredende.

Dette trenger du
Gardinstang eller Gardinskinne
Ring med øye eller Glider med øye
Rynkebåndskrok
Rynkebånd

Link til
Slik trer du i rynkebåndskrokene, slik syr du på bånd og slik falder du en gardin

Gardin med påsydd ring

Et relativt enkelt gardinoppheng med en viss rustik preg.

Gardin med påsydd ring er et gardinopheng som du skaper uten symaskin. Alt du trenger er en sterkere sytråd og synål. I falden i overkant syr du ringene direkte på stoffet, og siden trer du ringene på gardinstangen.

Å tenke på
Når du skal vaske gardinen må du sprette bort ringene og sy dem på igjen når gardinen skal henges opp igjen.

Velg rett tekstil tips!
Med rett stoffvalg, gjerne lin, skaper du en rustik og landlig følelse på opphenget.

Dette trenger du
Gardinstang
Ringer

Link til
Slik falder du en gardin

Middels vanskelige gardiner

Gardiner med franske folder

Et middels vanskelig gardinoppheng med motfolder for et vakkert resultat.

Gardiner med franske folder har et foldeebånd sydd på bak på gardinen. I dette båndet trer du 4-fingerkroker. Denne typen gardinoppheng gir vakre og jevne folder på framsiden av gardinen. Du bestemmer selv ved hjelp av hvor mange og store folder du vil ha.

Å tenke på
Når du lager disse franske foldene, eller motfolder som det også kalles, så er det de to fingerne nærmest kroken som du trer inn i båndets loddrette hemper. Gardinstoffet skal bare hvile mot de to ytterste fingerne.

Tyngdebånd tips!
Legger du et tyngdebånd i den nedre løpegangen på gardinen får du en stabil gardin som ikke flagreri vinden like lett. Tyngdebåndet passer derfor gardiner som står i trekk og lett blir flagrende, men også i rom hvor vinden står stille og gir tyngdebåndet et penere fall på gardinen.

Dette trenger du
Gardinstang
Ring med øye
Lav 4-fingerkrok
Foldebånd

Link til
Slik skaper du motfolder, slik syr du på bånd og slik falder du en gardin

Loungegardinen

Et middels vanskelig gardinoppheng for skinne med vakre folder som aldri slettes ut.

Loungegardinen er gardinen som alle prater om og gir den luksuriøse følelsen med mye stoff. Til sammen med gildere på snor beholdes de vakre foldene, uansett om gardinen er trukket fra eller for, noe som gjør loungegardinen unik. Loungegardinen har et påsydd bånd på baksiden av gardinen. Båndet har loddrette kanaler der du trer i fingerkroken som du deretter hekter fast i øyet på glideren.

Å tenke på
Jo større folder du gjør, jo større blir stofforbruket. Har du for eksempel 140 cm bred gardin blir gardinen drøyt 100 cm bred med mindre folder og drøyt 50 cm bred med store folder.

Rom i rommet tips!
En loungegardin er den perfekte måten å skape ulike avdelinger eller rom i rommet på. Plasser skinne midt i rommet eller kjøp hjørnebøyer i tillegg og skjerm av for en sofa eller seng.

Dette trenger du
Gardinskinne
Glidere på snor
Ekstra lav fingerkrok
Foldebånd

Varianter
Store folder
Mindre folder

Link til
Slik skaper du en Loungegardin, slik syr du på bånd og slik falder du en gardin

Egensydd liftgardin

Et middels vanskelig gardinoppheng som forener det estetiske med det funksjonelle.

Det er enklere å kjøpe en ferdig liftgardin, men det ligger en helt spesiell følelse i det å sy en egen. Liftgardinen sitter fast med borrelåsbånd på liftskinnen som gjør den enkel å ta ned og vaske. Løkkebåndet (den myke delen av borrelåsbåndet) syr du på gardinen. Foruten at en liftgardin er vakker så stenger den ute nysgjerrige blikk og skarpt sollys.

Å tenke på
En del liftgardinbånd stryker du på, men vil du forsikre deg om en ekstra holdbarhet så syr du det på.

Syhjelp tips!
Naturligvis kan du også be din lokale gardinforhandler om å sy liftgardinen for deg.

Dette trenger du
Liftgardin med kjedetrekk
eller
Liftgardin med snortrekk

Link til
Slik syr du liftgardin